Allianz демонструє високі результати за підсумками 2010 року, не дивлячись на складні ринкові умови

3.3.2011
   ·                Виручка зросла на 9,3% і досягла нової рекордної позначки у 106,5 млрд. євро

·                Операційний прибуток виріс на 17% і склав 8,2 млрд. євро, комбінований коефіцієнт знизився до 97,2%

·                Чистий прибуток виріс 12% і склав 5,2 млрд.. євро

·                Коефіцієнт платоспроможності підвищився на 9 п.п. до 173%

·                Пропонований дивіденд у розмірі 4,50 євро на акцію виріс на 9,8%

Сьогодні Група Allianz опублікувала високі фінансові результати за 2010 рік. Згідно з попередніми даними, валовий дохід досяг нової рекордної позначки у 106,5 млрд. євро, при цьому обсяги страхових премій зі страхування життя і медичного страхування відповідно до НСБО зросли до 57,1 млрд. євро. У порівнянні з 2009 роком, валовий дохід Групи Allianz виріс на 9,3%. Операційний прибуток збільшився на 17% і склав 8,2 млрд.. євро, тим самим перевищивши плановий показник в 7,7 млрд. євро, встановлений на 2010 рік. Дана динаміка включає зміни облікової політики та позитивний вплив курсової різниці в розмірі 0,5 млрд. євро.

Операційний прибуток, що збільшився по всіх сегментах, і більш високі інвестиційні результати забезпечили чистий прибуток від діяльності, що триває, у розмірі 5,2 млрд.. євро. Дана цифра на 12% перевищує показник 2009 року, який становив 4,65 млрд. євро.

Група Allianz оголосила про подальше поліпшення коефіцієнта платоспроможності в розмірі 173% станом на кінець 2010 року, включаючи нараховані дивіденди, які виросли на 9 п.п.
в порівнянні з кінцем 2009 року.

Акціонерний капітал зріс на 10,9% і склав 44,5 млрд. євро станом на 31 грудня 2010 року. Правління буде рекомендувати Раді директорів Allianz SE схвалити дивіденди в розмірі 4,50 євро на акцію. Це на 9,8% вище торішнього показника у розмірі 4,10 євро.

Міхаель Дікманн, Генеральний директор Allianz SE: Ми пишаємося тим, що змогли досягти значного зростання бізнесу в 2010 році. Виручка виявилася вище за наші кращі показники за минулі звітні періоди, а операційний прибуток перевершив наші очікування. Allianz добре управляв своїми ризиками, зумів зберегти високу прибутковість і стати більш сильним у фінансовому відношенні, переживши кризові 2008 і 2009 роки. Це є основою стійкості і стабільності нашого бізнесу, таких важливих для наших клієнтів, інвесторів і співробітників.

Операційний прибуток за страхування майна та відповідальності виріс на 6%

У 2010 році в страхуванні майна і відповідальності збереглася позитивна динаміка цін на декількох ключових ринках при дотриманні суворої дисципліни андеррайтингу. Сукупний обсяг повної нарахованої премії збільшився на 3,2% і склав 43,9 млрд. євро.

Операційний прибуток виріс на 5,9% і досяг позначки у 4,3 млрд.. євро, в порівнянні з показником 4,1 млрд. євро в 2009 році.
Зростання було забезпечене за рахунок поліпшення як операційного інвестиційного доходу, так і страхового результату, незважаючи на значно більш високий обсяг збитків від стихійних лих. Вплив стихійних лих практично потроївся у 2010 році і склав 1,3 млрд. євро, в порівнянні з 447 млрд. євро в 2009 році.

Комбінований коефіцієнт знизився з 97,4% у 2009 році до 97,2%. Це стало можливим завдяки відновленню комбінованого коефіцієнта у страхуванні кредитів, а також поліпшенню комбінованих коефіцієнтів у Франції, Італії і на інших ринках. Позитивна динаміка страхових резервів також сприяла розвитку цієї тенденції.

В цілому, ми продемонстрували високі результати діяльності у складних ринкових умовах. За операційним прибутком четвертий квартал став найсильнішим за два роки, - сказав Олівер Бете, Член Правління Allianz SE. - У 2010 році ми компенсували нашим клієнтам більше одного млрд.. євро за збитками від стихійних лих. Але в цілому, без урахування збитків за цими ризиками, наш рівень збитковості покращився. Я б також хотів відзначити двозначне зростання нашої виручки за прямим страхуванням і позитивний вплив цін як на новий бізнес, так і на пролонговані договори у Великобританії, Австралії, Італії, Франції, а також на страхування кредитів.

Високі результати зі страхування життя та медичного страхування в умовах низьких відсоткових ставок

Обсяг премій за НСБО в бізнесі зі страхування життя і медичного страхування досяг рекордного показника у 57,1 млрд. євро. Зростання склало 12,5% в порівнянні з 50,8 млрд. євро в 2009 році і стало результатом підвищеного попиту як на продукти з інвестиційною складовою, так і на традиційні продукти страхування життя.

Операційний прибуток виріс на 7,4% і склав 2,9 млрд. євро в порівнянні з 2,7 млрд. євро в 2009 році. Поліпшення показника переважно викликане скороченням витрат, а також зростанням операційного інвестдоходу за рахунок значного зниження збитків від знецінення в порівнянні з 2009 роком.

Показники бізнесу зі страхування життя і медичного страхування перевершили всі наші очікування. Результатом підвищення споживчого попиту на наші продукти та рішення стало зростання надходжень, виражене двозначними числами. Це свідчить про те, що наші клієнти зацікавлені в отриманні привабливого інвестдоходу та гарантіях стабільності, які може дати Allianz. Операційний прибуток за підсумками року перевищив планові показники. Також, незважаючи на період низьких відсоткових ставок, спостерігається зростання вартості нашого нового бізнесу і маржі прибутку, - зазначив Олівер Бете.

Зміцнення лідируючих позицій у сфері управління активами триває

За підсумками 2010 року загальний обсяг активів в управлінні виріс на 26,2% і склав рекордні 1,518 млрд. євро. Обсяг активів третіх осіб в управлінні склав 1,164 млрд. євро, що на 25,7% вище, ніж 926 млн. євро за підсумками 2009 р. Чистий приплив грошових коштів третіх осіб досяг рекордного показника в 113 млрд. євро.

Чистий комісійний дохід виріс на 37,2% і склав 4,9 млрд. євро в порівнянні з 3,6 млрд. євро в 2009 році. Зростання даного показника є результатом збільшення обсягу активів в управлінні і переходу на продукти з високою маржею прибутку. Заохочувальна премія у розмірі 514 млн. євро значно перевищила показник за підсумками 2009 року, що складає 421 млн. євро. Операційний прибуток виріс на 47% і склав 2,1 млрд. євро, в порівнянні з 1,4 млрд. євро за підсумками минулого року.

Вартість активів третіх осіб в управлінні у сегменті інструментів з фіксованою прибутковістю виросла на 27,6% і склала 1,002 млрд. євро. Фонди акцій станом на кінець року виросли на 15,1% і досягли 161 млрд. євро. Це стало можливим за рахунок підвищення ринкової вартості активів в управлінні.

Відношення витрат до доходів - ключовий показник ефективності діяльності компанії - за підсумками 2010 року покращився на 58,7% в порівнянні з 62,0% за підсумками минулого року.

Олівер Бете: Зміцнення наших лідируючих позицій у сфері управління активами продовжилося в 2010 році, який став рекордним за обсягом активів в управлінні, припливом грошових коштів і прибутковістю. Джерелом чистого припливу грошових коштів, зростання якого другий рік поспіль виражається двозначними показниками, стали як роздрібні, так і інституційні інвестори. Це найкращий доказ довіри клієнтів до нашої компанії. Ми досягли небувалих результатів з операційного прибутку, який вперше перевищив 2 млрд. євро.

Група Allianz: основні показники за 4 квартал та 2010 фінансовий рік

4 кв. 2009[1]

4 кв.

Δ