Allianz успішно виконав план третього кварталу

12.11.2007

Чистий квартальний прибуток Allianz Group виріс на 20,7% і досяг 1,92 млрд. євро, при цьому операційний прибуток склав 2,6 млрд. євро.

Фінансовий директор Allianz SE Гельмут Перлет підвів підсумки діяльності Allianz Group в 3 кварталі: Позитивні результати діяльності підтверджують наш прогноз на 2007 рік - чистий прибуток у розмірі 8 млрд. євро і операційний прибуток у розмірі 11 млрд. євро Стабільний операційний результат показує, що ми виконаємо наш план по виручці на 2007 рік, не дивлячись на складну ситуацію на фондових ринках. Ми продовжимо слідувати політиці стійкого управління ризиками і працюватимемо над підвищенням якості і ефективності у всіх лініях бізнесу.

У третьому кварталі 2007 року Allianz Group збільшила квартальний чистий прибуток на 20,7%, з 1,59 млрд. євро до 1,92 млрд. євро. В порівнянні з першими дев'ятьма місяцями минулого року, чистий прибуток за цей період виріс на 29,2% і досяг 7,3 млрд. євро.

Операційний прибуток за дев'ять місяців збільшився на 7,8% і склав 8,76 млрд. євро, з яких 2,6 млрд. євро було зароблено в третьому кварталі. Не дивлячись на те, що в порівнянні з  дев'ятьма місяцями минулого року цей показник знизився на 2,1%,  об'єм операційного прибутку залишається в цілому високим і близьким до показника третього кварталу минулого року в 2,66 млрд. євро.

Сукупна виручка в третьому кварталі досягла 23 млрд. євро, що на 400 млн. євро більше, ніж в 3 кварталі 2006 р. Зростання операційного прибутку, виражене двозначними числами, було забезпечене за рахунок сегментів управління активами і страхування життя. Операційний прибуток Dresdner Bank склав 87 млн. євро, не дивлячись на коливання на фінансовому ринку і їх вплив на результати торгівлі цінними паперами. За перші 9 місяців 2007 р. Dresdner Bank дещо збільшив операційний прибуток в порівнянні з аналогічним періодом минулого року.

Як і очікувалося, акціонерний капітал скоротився на 2,8%: станом на 31 грудня 2006 р. він складав 50,5 млрд. євро, а до 30 вересня 2007 р. ця цифра знизилася до 49,1 млрд. євро. Це в основному пов'язано з викупом акцій у міноритарних акціонерів AGF і визнанням гудвілу у складі акціонерного капіталу.

Страхування майна і відповідальності

У страхуванні майна і відповідальності Allianz досяг успіху, поєднуючи орієнтованість на забезпечення прибутковості із зростанням об'ємів бізнесу. Об'єм повної нарахованої премії виріс на 2,5%: з 10,4 млрд. євро до 10,7 млрд. євро, в порівнянні з 3 кварталом 2006 р.

Операційний прибуток досяг значного рівня в 1,5 млрд. євро. Проте цей результат на 13,9% нижчий, ніж показник 1,7 млрд. євро, досягнутий  в сприятливішому для бізнесу третьому кварталі минулого року. Основною причиною зниження прибутку став вищий рівень витрат, пов'язаний із збільшенням кількості стихійних лих, який  перевищив об'єм за той же квартал минулого року на 172 млн. євро, головним чином через повінь у Великобританії і сильних ураганів в інших частинах світу.

Комбінований коефіцієнт збільшився майже на 4 п.п. і склав 94.1% в порівнянні з 3 кварталом 2006 р., в якому був зафіксований незвичайно низький рівень збитків. Таким чином, комбінований коефіцієнт залишається на плановому рівні.

Страхування життя і здоров'я

Операційний прибуток в бізнесі страхування життя і здоров'я в порівнянні з тим же кварталом минулого року виріс на 41,5%, з 617 млн. євро до 873 млн. євро, що в основному було обумовлене разовими надходженнями. Активи, головний показник стабільного збільшення операційного прибутку, починаючи з 2005 року, зростали в середньому на 5,2% на рік і в 3 кварталі 2007 р. склали 354 млрд. євро.

Дохід по преміях виріс на 4,3%, з 9,8 млрд. євро до 10,2 млрд. євро. Збільшення темпів зростання премій було зафіксоване не тільки на швидкозростаючих ринках Східної Європи і Азії, але і на західноєвропейських ринках, зокрема, у Франції та Італії.

Наша прибутковість у області страхування життя в третьому кварталі продовжувала зростати. Одночасно з цим, за об'ємом зібраної премії, з урахуванням курсової різниці, ми знову змогли досягти значного рівня зростання в 6%, - пояснив Гельмут Перлет, фінансовий директор компанії Allianz SE.

Банківський бізнес

У 3 кварталі операційний дохід Dresdner Bank знизився на 24 %: з 1,6 млрд. євро в 3 кварталі 2006 р. майже до 1,2 млрд. євро, внаслідок негативного результату торгівлі цінними паперами на суму 196 млн. євро. Коливання на фондовому ринку негативно позначилися на курсах цінних паперів.

Комісійний дохід, навпаки, виріс на 9,2%, з 631 млн. євро до 689 млн. євро, а чистий процентний дохід зріс на 4,2 %, з 695 млн. до 724 млн. євро. У даних складних ринкових умовах операційний прибуток склав 87 млн. євро, в порівнянні з результатом в 391 млн. євро за аналогічний квартал попереднього року.

Внаслідок даної динаміки прибутковості, співвідношення витрат і доходів збільшилося з 78,6 % за аналогічний квартал попереднього року до 91,1 %, не дивлячись на подальше скорочення витрат. За результатами 9 місяців поточного року співвідношення витрат і доходів склало 74,7 %.

Сукупний вплив коливань на фінансових ринках на прибуток і збитки Dresdner Bank склав 575 млн. євро. Дана цифра включає результат переоцінки вартості портфеля цінних паперів, забезпечених активами (ABS), на суму 350 млн. євро і коректування в 30 млн. євро з урахуванням зобов'язань по фінансуванню операцій злиття і поглинань. 195 млн.євро, що залишилися, припадають на лінії бізнесу, що підпали під непрямий вплив ситуації на ринку.

Управління активами

В області управління активами спостерігається зростання активів третіх осіб в управлінні: з 764 млрд. до 775 млрд. євро в порівнянні з кінцем попереднього року. Це відповідає зростанню в 7,1%, виходячи з незмінного курсу обміну валют. Чистий приплив капіталу за період в 9 місяців досяг 12 млрд. євро. Чистий відплив капіталу компанії в 3 кварталі склав 8 млрд. євро, при цьому даний період характеризувався великим відпливом капіталу в цілому по ринку.

Не дивлячись на складні ринкові умови, ми займаємо сильну позицію, -  прокоментував ситуацію Гельмут Перлет. Наприклад, у сфері інвестицій у фінансові інструменти з фіксованим доходом PIMCO отримала вигоду за рахунок сильного позиціонування компанії за допомогою інвестування у високоякісні фінансові інструменти, що було зроблене компанією достатньо завчасно. Хоча така тактика спочатку лише уповільнила зростання, результати третього кварталу виявилися набагато вище за ринкові орієнтири.

Операційний прибуток збільшився в 3 кварталі 2007 р. на 12,2 %, з  294 млн. євро в аналогічному кварталі минулого року до 330 млн. євро. Співвідношення витрат до доходів в 3 кварталі складає 58,9 %, що трохи нижче, ніж результат аналогічного періоду минулого року, і продовжує залишатися на виключно низькому рівні.