Дослідження «Барометр ризиків Allianz 2014»: компанії все частіше стикаються з зростаючою взаємопов'язаністю ризиків

14.1.2014
  • Перерви у виробництві і перебої в каналах постачань, стихійні лиха, пожежі і вибухи – найсерйозніші ризики для компаній у 2014 році.
  • Кібер-злочинність і втрата репутації набирають обертів і рухаються вгору за шкалою ризиків.
  • Всі більш складні і взаємопов'язані ризики вимагають від компаній міцних внутрішніх важелів контролю та системного підходу до управління ризиками.
  • В Україні ризик крадіжки, шахрайства та корупції є основним побоюванням бізнесу.

Мюнхен, 14 січня 2014 р. Як показали результати третього щорічного дослідження Барометр ризиків Allianz, перерви у виробництві і перебої в каналах постачань, стихійні лиха та пожежі/вибухи – головні ризики, до яких прикута увага міжнародних компаній на початку 2014 року. У дослідженні брали участь більше 400 експертів зі страхування юридичних осіб з 33 країн.

Дослідження продемонструвало, що ризики, з якими стикаються компанії, стають все складнішими. Поєднання ризиків, пов'язаних із сучасними технологіями, економікою та законодавчим регулюванням, потенційно створює постійну загрозу для бізнесу. Allianz вважає, що компанії можуть протистояти цьому, посилюючи внутрішні механізми контролю та впроваджуючи комплексний підхід до управління ризиками.

За словами генерального директора Allianz Global Corporate & Specialty SE (AGCS) Акселя Тайса, 2014 стане вирішальним для компаній у частині подолання загроз, які походять від ряду виникаючих ризиків: Найголовніше завдання ризик - менеджерів – визначити вплив взаємозв'язку між різними ризиками. Сьогоднішні плани щодо забезпечення безперервності бізнесу повинні враховувати зростаючу кількість сценаріїв ризиків і відображати іноді завуальований ефект доміно. Наприклад, стихійне лихо може призвести, крім іншого, до перерви у виробництві, збоїв в IT і відключення електроенергії.

У своєму дослідженні Барометр ризиків 2014 Allianz підкреслює, що кібер- злочинність і репутаційні ризики турбують бізнес більше, ніж будь-коли. Крім того, в умовах млявого економічного клімату, який затягнувся, компанії більше переживають з приводу інертності/падіння ринку, а також через брак талантів, особливо на швидкозростаючих ринках.

На вершину рейтингу ризиків, яких побоюються українські компанії, потрапив ризик крадіжки, шахрайства та корупції. В Україні він виявився дуже значущим для бізнесу, нарівні з такими ризиками, як перерва у виробництві і перебої в каналах поставок. На друге місце вийшли пожежі і вибухи, а на третє – зміни в законодавстві. Ризики, які в 2014 році будуть найбільш важливі для українського бізнесу, багато в чому перегукуються з переліком топ-10 ризиків, актуальних для європейських компаній. Однак на рейтинг по нашій країні значно вплинула нестабільна ситуація в соціальній і політичній сферах, тому пов'язані з нею ризики потрапили на вищі позиції, ніж у наших західних сусідів , - прокоментував Денис Коченков, директор зі страхування СК Allianz Україна.

2 ризики, які призводять до найвищих збитків

Збитки від перерви у виробництві і перебоїв в ланцюзі постачань становлять близько 50-70% від усіх збитків по застрахованому майну. Це близько 26 млрд. доларів США на рік за даними 2013 року. Так само, як і в торішньому дослідженні Барометр ризиків, вони є проблемою № 1 для компаній у всьому світі, в т.ч. в Австралії, Бразилії, Франції, Німеччині, Великобританії та США.

Оскільки в епоху глобалізації ланцюжки поставок стають усе складнішими, будь-які перебої, наприклад, з причини стихійних лих, збоїв в IT/телекомунікаціях, проблем з транспортуванням, банкрутства постачальника або цивільних заворушень, можуть призвести до ефекту снігової кулі , - пояснює Пол Картер, глава напрямку ризик-консалтингу AGCS. Рішенням є планування забезпечення безперебійної діяльності. Воно має стати невід'ємною частиною процесу відбору постачальників і закупівель будь-якої компанії. При цьому, якщо бізнес хоче бути впевнений, що зможе вжити необхідних заходів для мінімізації наслідків, вже недостатньо просто знати своїх стратегічних постачальників; потрібно також мати уявлення про те, як вони управляють своїми власними каналами поставок .

У той час як перерва у виробництві залишається загрозою № 1 для великих компаній, підприємства середнього бізнесу більше стурбовані пожежами та вибухами, жорсткими економічними заходами і доступністю кредитів.

Ще дорожче , ніж збитки від перерв у виробництві, в 2013 році обійшлися стихійні лиха – ризик, що стоїть на 2 -му місці рейтингу. Вони склали близько 38 млрд. доларів США (джерело: Swiss Re). У попередньому році вони виявилися ще вищими - 75 млрд доларів США, що було пов'язано з більш руйнівним сезоном ураганів в Атлантиці.

Кібер-злочинність та інші нові електронні ризики виходять на передній план

За словами експертів Allianz, у 2014 році найбільше зросла обізнаність про ризики кібер-злочинності та репутаційні ризики. Кібер-злочинність здійснила найбільший стрибок у рейтингу Барометра ризиків, піднявшись з 15 на 8 місце, а репутаційні ризики піднялися з 10-ої позиції на 6-у.

Багато ризиків, що входять до топ-10 Барометра ризиків, тісно взаємопов'язані і можуть мати кумулятивний ефект, особливо зміни в законодавстві, кібер-злочинність і репутаційні ризики.

У контексті зростаючої організованої кібер-злочинності одних тільки заходів з інформаційної безпеки недостатньо. Компаніям слід мати повний пакет інформації, захисних політик і процедур. Вони повинні бути правильно впроваджені, протестовані і оновлюватися на регулярній основі. Цю ініціативу важливо підтримувати на рівні рад директорів.

Проте, навіть маючи кращі інструменти управління ризиками, компанії не будуть на 100% захищені від збоїв у своїй IT-інфраструктурі, відмов внутрішніх процесів і зовнішніх кібер-атак, наслідком яких можуть бути збої мережі або втрата даних. Кожна компанія повинна вирішити для себе, чи може вона дозволити собі нести цей ризик самостійно або передати його шляхом оформлення поліса страхування кібер-ризиків, - говорить Найджел Пірсон, керівник напрямку страхування від протиправних дій персоналу (в цей напрямок входять і кібер-ризики), AGCS.

Регіональні відмінності в оцінці бізнес-ризиків

У Європі Барометр ризиків показав, що компанії відчувають більшу впевненість у майбутньому Єврозони, ніж 12 місяців тому. Однак ряд країн продовжують турбуватися про вплив програм жорсткої економії: для Іспанії та Португалії, наприклад, сьогодні це ризик №1.

Втрата репутації або цінності бренду зробила найбільший стрибок в топ-10 ризиків у регіоні Північна і Південна Америка (з 8-ї позиції у 2013 році до 4-ї позиції в 2014), але в цьому регіоні також відчувається стурбованість браком талантів, так само як і в азіатсько-тихоокеанському регіоні.

Слідом за тенденцією, яка впродовж багатьох років спостерігалася в Північній і Південній Америці та Європі, в азіатсько-тихоокеанському регіоні зараз також росте хвилювання з приводу змін законодавчої бази. Яскравий приклад: посилення законодавства у сфері захисту навколишнього середовища.

Галузеві тенденції: електроенергетика і фінансовий сектор стурбовані змінами в законодавстві

У машинобудуванні та будівництві найбільше занепокоєння викликає вплив стихійних лих і перерв у виробництві (ланцюжку поставок). Це єдина галузь економіки, у якій доступність кредитів входить до п'ятірки найбільш значущих ризиків.

Виробничий сектор набагато більше стурбований перервами у виробництві/збоями в ланцюгах поставок (про це згадали 60 % респондентів). Причому, ліквідувати наслідки перебоїв у ланцюзі постачань виробникам особливо складно з причини глобального попиту на сировину і величезної конкуренції.

Зміни в законодавстві – ризик №1 для сектора Енергетика та комунальні служби, за ним іде ризик перерв у виробництві/збоїв в ланцюгах поставок, на третьому місці – ризик відключення подачі електроживлення.

На другому місці після стихійних лих у секторі Морський транспорт і морські перевезення (+оператори вантажоперевезень) – крадіжки, шахрайство та корупція. Крадіжки, особливо внутрішнє шахрайство, - один із значних ризиків у секторі Перевезення.

Тим часом, в авіації зростає стурбованість впливом можливих великомасштабних хакерських атак, особливо з урахуванням взаємозв'язку систем бронювання квитків і клієнтських даних. Кібер-злочинність виявилася швидко зростаючим ризиком у секторі фінансових послуг. І все ж, зміни в законодавстві залишаються загрозою №1 для даного сектора, відображаючи зростання активності регуляторів по всьому світу після фінансової кризи.

####

Дізнатися більше і завантажити повний звіт Барометр ризиків Allianz 2014 можна за посиланням: http://www.agcs.allianz.com/assets/PDFs/Reports/Allianz-Risk-Barometer-2014_EN.pdf