Операційний прибуток Allianz склав 1,9 млрд євро, що підтверджує прогноз на 2011 рік

17.11.2011
  • Стабільний результат по зборах – 24,1 млрд євро
  • Чистий прибуток з урахуванням впливу нестабільності фінансових ринків склав 258 млн євро
  • Ринкова позиція залишається стабільною
  • Прогноз по операційному прибутку на 2011 р. у розмірі 8,0 млрд євро плюс/мінус 0,5 млрд євро підтвердився
У 3-му кварталі 2011 р. Allianz, як і раніше, демонструє високий результат за зборами та операційним прибутком. У той же час, незважаючи на падіння фондових ринків і тривалі суверенні боргові кризи, Група зберігає стабільний рівень платоспроможності.

Загальна виручка Групи Allianz склала 24,1 млрд євро, знизившись всього лише на 1,8% у порівнянні з аналогічним періодом минулого року. З урахуванням курсової різниці і поправок консолідованої звітності, зростання виручки склало 0,2%.

Операційний прибуток у розмірі 1,906 млрд євро знизився на 7,3% порівняно з минулим роком, але, тим не менш, залишається в межах планових показників. Зниження викликане, в основному, зменшенням інвестиційного доходу в сегменті страхування життя і здоров'я у порівнянні з 2010 р. У сегменті страхування майна та відповідальності операційний прибуток залишається на колишньому рівні, а в сегменті управління активами продовжує зростати.

Чистий прибуток за підсумками кварталу склав 258 млн євро в порівнянні з 1,3 млрд євро роком раніше. Збитки від знецінення інвестицій склали 931 млн євро, в основному через вкладення у фінансовий сектор і суверенний борг Греції. Крім цього, фактична ставка оподаткування Групи Allianz зросла до 60% у порівнянні з 34,4% у 3-му кварталі минулого року, оскільки знецінені інвестиції в основній своїй масі були виключені з бази оподаткування.

Група зберегла добрі показники капіталізації: коефіцієнт платоспроможності залишився практично незмінним - 179% у порівнянні з 180% на кінець 2-го кварталу. Акціонерний капітал збільшився на 2,2% і склав 43 564 млрд євро за підсумками періоду.

Усім учасникам ринку доводиться стикатися з невизначеністю і високим рівнем волатильності фондових ринків. Завдяки стабільним операційним результатами і надійним показниками капіталу, Allianz здатний протистояти цим несприятливим факторам, - зазначив Олівер Бете, фінансовий директор Allianz SE. - Наша мета досягти планових показників по прибутку на 2011 рік у розмірі 8 млрд євро +/- 0,5 млрд євро, залишається незмінною.

Стабільні результати в сегменті страхування майна та відповідальності

У сегменті страхування майна та відповідальності обсяг премії за підсумками 3-го кварталу виріс на 2,2% і склав 10,8 млрд євро в порівнянні з 10,6 млрд євро за аналогічний період минулого року. Без урахування курсових різниць зростання склало 4,2%.

Більш високі результати по зборах у США, Великобританії, Австралії та країнах Азіатсько-тихоокеанського регіону компенсують зниження виручки на інших ринках, особливо в Німеччині, а також у сегменті перестрахування. Основним фактором зростання зборів є сільгоспстрахування у США, а саме - більш високі ціни на сировину.

Операційний прибуток в сегменті залишається на високому рівні, склавши 1 111 млрд євро, що всього на 1% нижче, ніж показник за підсумками 3-го кварталу 2010 р., що склав 1122 млрд євро.

Коефіцієнт витрат знизився на 27,1% порівняно з 28,4% за аналогічний період минулого року. Тим не менш, велика кількість природних катаклізмів викликала зростання збитковості по року збитку на 4 п.п. Це спричинило зростання комбінованого коефіцієнта з 97,1% за підсумками минулого року до 97,6% за підсумками цього періоду, а коефіцієнт run-off, що склав 3,6%, співставний з підсумком за 2010 р., а саме з 3,4%.

Незважаючи на серйозні збитки, викликані природними катаклізмами, наш бізнес зі страхування майна та відповідальності у 3-му кварталі продовжує стабільно розвиватися, - прокоментував Олівер Бете. - Це є прекрасним доказом збалансованості та надійності нашого портфеля.

Стабільний попит на традиційні продукти в сегменті страхування життя та здоров'я

Нестабільність на фінансових ринках мала значний вплив на показники бізнесу зі страхування життя та здоров'я. Обсяг премій за національними стандартами бухгалтерської звітності склав 11,8 млрд євро у порівнянні з 12,6 млрд євро за підсумками аналогічного періоду минулого року. Зниження на 6% відбулося за рахунок продуктів з інвестиційною складовою. У той же час збори з традиційних продуктів страхування життя досягли рівня минулого року - 5,6 млрд євро.

Більшість великих ринків Європи демонструє або зростання, або утримання зборів на рівні колишнього року; в країнах Азії та США обсяг премій знизився в результаті впливу одиничних факторів, що не носять системного характеру.

Операційний прибуток у сегменті склав 520 млн євро, що на 20,6% нижче за показник у 655 млн євро за підсумками 3-го кварталу минулого року. Зниження відбулося за рахунок чистого інвестиційного прибутку, який скоротився на 224 млн. євро.

Вартість середніх базисних активів сегмента страхування життя та здоров'я у 3-му кварталі 2011 р. зросла до 357,7 млрд євро, таким чином зростання склало 3,2% у порівнянні з 346,7 млрд євро за аналогічний період 2010 року. Вартість нового бізнесу також зросла, склавши 233 млн євро у порівнянні з 206 млн євро за підсумками 3-го кварталу 2010 р. Маржа нового бізнесу зросла на 2,7% порівняно з 2,2% за підсумками 3-го кварталу минулого року.

Наш бізнес зі страхування життя та здоров'я демонструє хороші показники всупереч важкій ситуації на фінансових ринках. Незважаючи на незначне зниження інвестиційного доходу в результаті кризи, ми змогли досягти чудових результатів. Стабільний попит на наші продукти свідчить, що навіть у нелегкі часи Allianz, як і раніше, сприймається як надійний партнер з надання пенсійних програм, - розповів Олівер Бете.

Бізнес з управління активами продовжує демонструвати видатні результати

Сегмент управління активами продовжує демонструвати прибутковий зріст. Чистий комісійний дохід у 3-му кварталі 2011 року виріс на 8,1% та склав 1 335 млрд євро у порівнянні з 1 235 млрд євро роком раніше. З урахуванням впливу курсових різниць та поправок консолідованої звітності зростання склало 15,9%.

Операційний прибуток склав 537 млн ​​євро у порівнянні з 521 млн в 3-му кварталі 2010 року. На це зростання в розмірі 3,1% вплинула стабільно висока маржа. З урахуванням впливу курсових різниць зростання склало 10,6%.

Вартість активів під управлінням зросла на 10,3%, досягнувши на кінець 3-го кварталу рекордно високого показника у 1 592 млрд євро. Вартість активів третіх осіб під управлінням на 30 вересня 2011 року складе 1 222 млрд євро в порівнянні з показником за аналогічний період минулого року, що склав 1 131 млрд євро. Співвідношення витрат до доходів у сегменті зросло на 1 п.п., склавши 59,5%.

Даний сегмент залишається прикладом для всієї індустрії. Бізнес продовжує рости і приносити прекрасний дохід, що є серйозним досягненням, враховуючи непросту ситуацію на ринку, - зазначив Олівер Бете. - Завдяки збалансованій бізнес-моделі та правильній диверсифікації портфеля, Allianz відчуває себе впевнено та надійно навіть у такі нелегкі часи.